Prazdroj reaguje na požadavky trhu, bude stáčet pivo do PET lahví

14.02.2011 19:54

Plzeň - Plzeňský Prazdroj zahájil přípravu stavby nové stáčecí linky na PET lahve za 150 milionů korun. Linka s hodinovým výkonem až 18.000 lahví bude instalována ve stáčírně v Plzni. Provoz zahájí v průběhu roku, řekl ČTK mluvčí pivovaru Jiří Mareček. Investice je reakcí na měnící se požadavky českých pivařů.

"Na prvním místě je pro nás přání spotřebitelů. Jejich preference se mění a roste poptávka po praktických baleních. Naši sládkové vaří tradiční česká piva a naším cílem je dlouhodobě nabízet spotřebitelům tu nejvyšší kvalitu jak u našich tradičních produktů, tak u novinek v oblasti balení," řekl šéf největšího českého pivovaru Doug Brodman.

Prazdroj, který se řadu let bránil prodeji piva v plastových lahvích, nabízí konzumentům od poloviny roku 2009 nejlevnější značky piv Primus a Klasik také v jedenapůllitrových PET lahvích, silnostěnných s filtrem proti ultrafialovému záření. Objemy prodejů se pohybují v řádech desítek tisíc hektolitrů ročně. K dalším plánům s PET obaly uvedl pivovar pouze to, že monitoruje poptávku a hledá nové příležitosti. "Jde ale o strategickou informaci, kterou nemůžeme komentovat kvůli konkurenčnímu prostředí na trhu," dodal mluvčí. Všechny tradiční značky, Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel, Radegast i Birell, pivovar zatím stáčí výhradně do tradičních skleněných obalů a v menší míře do plechovek.

Pivo v PET lahvích, jejichž rozmach začal v Česku v roce 2009, roste a dosahuje podílu skoro osmi procent prodejů v obchodech. Vlastní stáčecí linku si jako první pořídil Heineken, podobný investiční záměr už oznámil Staropramen. Po těchto obalech sahají stále častěji i malé restaurační pivovary produkující ročně "pouze" stovky hektolitrů piva. Plzeňská firma Lukr Ingeneering, dodavatel zařízení pro pivovary a restaurace, dokončuje v Letinech u Plzně výrobní závod na pivní PET lahve. Malým pivovarům chce nabízet tvrzené a zajímavě tvarované lahve.

"PET lahve musí být z vícevrstvého materiálu, aby pivo nebylo vyšeptané, tedy, aby obalem nepronikal kyslík zvenku a z piva neunikal kysličník uhličitý," řekl ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Podle něj je používají běžně na část produkce dánské pivovary Tuborg a Carlsberg. Sklo ale zatím vládne, i proto že je levnější než silnostěnný PET. Půllitrové plastové lahve dánských pivovarů jsou podle Veselého od skleněných na první pohled nerozeznatelné.