V květnu se v Praze již počtvrté uskuteční Český pivní festival

07.03.2011 19:32

Praha - Přehlídka českého piva nazvaná Český pivní festival se letos již počtvrté uskuteční na výstavišti v pražských Letňanech. "Po dobu 17 dní bude připravena nabídka toho nejlepšíhoz českých pivovarů, od českých kuchařů, řezníků a pekařů," slibují organizátoři festivalu na svých internetových stránkách. Festival začne 12. května a až do 28. května představí přes 70 značek českého piva.

Ve třech obřích stanech, které podle pořadatelů pojmou až 10.000 sedících lidí, bude pijáky piva obsluhovat na 200 dívek a chlapců v českých krojích. Kvůli lepšímu chuťovému zážitku se pěnivý mok bude stejně jako v minulých letech servírovat ve skleněných džbáncích. V každém stanu bude na každé odpoledne a večer přichystán zábavný program.

Také letos bude vstup na festival zdarma a za nápojea pokrmy se bude platit speciální festivalovou měnou zvanou pivní tolar. Zatímco loni jej návštěvníci pořídili za 40 korun, letos si budou muset navíc připlatit čtyři koruny. Tolary si lidé mohou pořídit v sadách po pěti kusech, zakoupit za ně mohou i festivalové suvenýry, jako půllitry či trička a brýle s pijáckými motivy.Návštěvníci budou moci ochutnat piva velkých i dosud méně známých rodinných pivovarů. "Snažíme se, aby nabídka byla co nejpestřejší. Naším cílem je nabídnout návštěvníkovi průřez českou produkcí. Točit se tedy budou nejenom piva velkých pivovarů, ale dostane se i na regionální pivovary a minipivovary," slibují organizátoři.

Přehlídka je inspirovaná slavným německým Oktoberfestem. Za slavnějším předchůdcem však v počtu návštěvníků stále zaostává. Zatímco do Mnichova každým rokem míří miliony pijáků piva, v Letňanech se zatím musí spokojit s řádově menší návštěvou.

Zájem návštěvníků o přehlídku přesto stále vzrůstá. V premiérovém ročníku ji navštívilo 25.000 lidí, ve druhém 45.000 lidí a loni dokonce 100.000 lidí. Neodradilo je ani deštivé a chladné počasí v první polovině přehlídky, která byla prodloužena z deseti dní na sedmnáct.

Loni návštěvníci festivalu vypili dva hektolitry tvrdého alkoholu a 200.000 piv. Pořadatelé si pochvalovali, že se na festival postupně naučili chodit zahraniční turisté z mnoha zemí, kteří tvořili až 40 procent celkového počtu návštěvníků.