První PIVO udělalo z opice člověka

12.04.2011 17:43

Nebýt piva, vypadala by historie lidstva úplně jinak. Provází nás od počátků našich dějin – a podle některých vědců z nás udělalo to, jací jsme.

Pivo člověka provází po celou jeho historii i prehistorii, ale vysledovat, kde se přesně vzalo, to je docela náročný úkol. Někteří vědci tvrdí, že první pivo lidé uvařili už před čtvrt milionem roků. Protože však z této doby nepocházejí žádné písemné zprávy archeologické důkazy se hledají jen obtížně, máme nejstarší doklad z doby kolem roku 4000 před naším letopočtem.

Poprvé se pivo objevilo na záznamech na sumerských tabulkách. A to v pořádně majestátním kontextu – v ódě na pivní bohyni Ninkasi. Ano, pivo mělo dokonce vlastní božstvo! Jak zněla extatická modlitba k pivnímu božstvu? „Ninkasi, modlím se k tobě! Za to, jaké pivo díky tobě vzniká! Je silné jako soutok Eufratu a Tigridu!“

 

Bohyně piva

Už jen to, že Sumeřané měli specializované pivní božstvo, vypovídá, jak důležité bylo pro jejich kulturu. Mnohem víc však říká fakt, že se jednalo o bohyni, a ne boha. Podle antropologů i archeologů bylo pivo ve starověku čistě ženskou záležitostí. V Sumeru se o jeho výrobu i přípravu staraly jen ony a také podle všeho hodně piva pily. Stejná situace byla o pár set let později také v Egyptě. Silné egyptské pivo se vyrábělo v překvapivě velkých pivovarech na břehu Nilu. Právě voda z této posvátné řeky mu dávala jedinečnou chuť, pro kterou bylo vyvážené do dalších zemí tehdejšího “civilizovaného světa“. Některé pivní recepty ze staroegyptských pivnic se podařilo současným experimentálním archeologům připravit – prý nechutnaly vůbec špatně.

Něco jako pivo popíjeli i Číňané, a je dost dobře možné, že ještě dříve než Sumeřané. Z doby železné (kolem roku 7000 př. n.l.) pocházejí důkazy, že připravovali pivní nápoj vyráběný z rýže, medu a hroznů. Technicky to bylo spíše pivo-víno, ale pivaři si tento recept rádi přisvojují. Údajně bylo velmi silné a pět pohárků dokázalo položit i toho nejodolnějšího pijana.

 

Jak pivo zachránilo civilizaci
Podle časopisu Scientific American mělo pivo pro starověké národy obrovský význam, který se nám z dnešního hlediska jen těžko posuzuje. Neocenitelný byl především zdravotní význam piva a také jeho energetická hodnota. Obsahuje spoustu důležitých látek, snadno se vyrábí a je levné. Podle některých názorů to bylo právě pivo, které se postaralo o to, že starověké civilizace přežily velké epidemie.

Například známá antropoložka Christine Harstorfová z univerzity v Berkeley si myslí, že právě kvůli pivu začali lidé pěstovat kulturní plodiny a také se kvůli němu usadili. Tvrdí, že lidé měli dost energie z lovených zvířat a volně rostoucích plodin – ale pivo z nich vyrobit nemohli. Právě touha po alkoholu tedy udělala z člověka usedlého tvora, který začal stavět vesnice a později města.