Ruský kvas

Datum: 08.05.2012 | Vložil: branot@banicne.sk

Zdravím,

dlho som skúšal vyrobiť kvas, ktorý som pil na Ukrajine z cisterny. Pokúšal som sa ho vyrobiť pomocou Vášho receptu z chleba s pomocou droždia. Bol síce dobrý, ale nebolo to ten cisternový. Tak som to skúsil inak. Do 3 l fľaše som nalial prevarenú vodu, nechal vychladnúť na cca 30 C. Potom pridal 4 pl cukru, cajovu lyzicku muky a nakoniec 2 krajce chleba. Prikryl som handrickou a nechal kvasit asi 4 dni pri teplote 20 C. Kazdy den som kontroloval ci sa nevytvorila pleseň (ak by sa vytvorila, treba ju odstranit) a kyslost (ochutnanim). Ked bol dostatočne kyslý, tak som ho prifarbil karamelom a dal vychladnúť do chladničky. Po ochutnaní som si hneď spomenul na ukrajinske leto :) Takýto kvas nie je dobrý len na pitie, ale aj ako polievkový základ (napr. pre poľský žurek)

Přidat nový příspěvek