Vepřový medailonek pečený v alpském špeku s jemným bramborovým koláčkem

30.03.2011 17:30

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g vepřové panenky
  • 120 g tence krájeného jihotyrolského špeku
  • 800 g oloupaných brambor
  • 2 vejce
  • 30 g hrubé mouky
  • sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvý tymián nebo rozmarýn
  • 150 g zakysané smetany
  • 200 g mražených lesních brusinek
  • 1dl piva

1. Vepřovou panenku rozdělíme na jednotlivé medailonky, které opepříme a důkladně zabalíme do plátků špeku a necháme v chladu odpočinout.
2. Uvařené a vychladlé brambory rozmačkáme, přidáme vejce, mouku, tymián nebo rozmarýn, sůl a pepř, promícháme a dáme péct buď do jedné formy (vymazané a vysypané), nebo do jednotlivých formiček. Pečeme při 170 °C po dobu 20 až 30 minut.
3. Brusinky svaříme spolu s pivem a necháme odpařit většinu tekutiny. Můžeme dosladit třtinovým cukrem.
4. Maso opečeme zprudka na grilu (pokud použijeme grilovací pánev s vroubky dosáhneme mřížkového efektu) a servírujeme s bramborovým koláčkem. Dekorujeme zakysanou smetanou a rozvařeninou z lesních brusinek.