Pivní výpočty

03.11.2011 17:30

Vzhledem k tomu, že jsem se v poslední době setkal při e-mailové komunikaci s řadou dotazů jak vypočítat velikost rmutu, barvu výsledného piva, množství vyslazovací vody atd., rozhodl jsem se udělat takovou malou a jednoduchou pomůcku, pro ty, kteří s tím nemají velké zkušenosti a jako návod k dalšímu využití by se jim mohla tato věc hodit.

Výpočty vycházejí z různých zdrojů (např. od ing. Hájka, almanachu, internetu aj.). Někde jsem si dovolil zapracovat i svoje zkušenosti ověřené praxí.

Já osobně si s těmito základními výpočty v pohodě vystačím. Pokud by někdo náhodou našel nějakou nesrovnalost, případně měl návrh na doplnění, dle svých časových možností bych eventuelně doplnil.

V excelovském souboru naleznete list se základními výpočty pro uvaření várky, převody některých jednotek použivaných na pivních webech a literatuře, stupnici barvy piva s převodem mezi SRM a EBC, závislost počáteční hustoty na st. Plato.

Pro výpočet, případně u převodů, stačí zadat do bílých buněk požadované hodnoty a excel se již o další postará sám. Listy excelu jsou uzamčeny z důvodu ochrany proti nežádoucímu smazání výpočtových formulí. Odemknutí se provede standardním excelovým postupem, uzamčení listů je provedeno bez hesla. To pro ty hloubavější a š'touravější, kteří chtějí vědět, jak to všechno funguje.  Druhý soubor, který nabízím ke stažení, je již několikráte zde uvedený soubor na zjištění barvy piva ve verzi 1.2 - tato verze je orientována na výpočet barvy v souladu s metodikou uváděnou v Almanachu.

Jen bych chtěl ještě připomenout, že barevná škála pro výslednou barvu piva bude správně fungovat jen v excelu od verze 2007, v nižších verzích se barvy nezobrazují správně. Toto platí pro oba soubory.

Takže výpočty jsou ke stažení  ZDE , soubor na určení barvy piva můžete stahovat ZDE.