Návštěva pivovaru

27.09.2011 05:00

V pátek dne 23. září jsme navštívili pivovar v Úněticích. Lehce před 18. hodinou jsme přijeli do pivovaru, zaparkovali na malém parkovišti a vešli do výčepu. Po představení a sdělení za jakým účelem jsme přijeli, nám pan výčepní natočil do jejich vlastních originálních půllitrů únětickou desítku, prý abychom při prohlídce, která byla naplánována na 18. hodinu, neměli žízeň. V pivovaru se standardně vaří desítka a dvanáctka, na vánoce je naplánován speciál.

Průvodkyní na trase nám byla paní Tkadlecová, která v průběhu celé exkurze velice ochotně odpovídala na naše dotazy.  Po vysokých schodech jsme vystoupali do patra, a stanuli v místnosti plné pytlů se sladem. Vlastní sladovnu pivovar již nemá, a tak slad nakupují. Zde nás paní Tkadlecová seznámila s historií pivovaru, jeho osudem po zániku výroby piva a začátcích svých podnikatelských aktivit s výrobou piva až po současnost.

Pro výrobu svojí vlastní desítky i dvanáctky používají slad plzeňský a karamelový. Plzeňský je z tuzemského zdroje, karamelový ze sladovny Wayermann. Chmel je ryze české provenience, a to žatecký červeňák, Premiant a Sládek, vše ve formě peletek. Voda pro výrobu piva je z vodovodního řadu. Propagační stanici pivovar nemá a kvasnice nakupuje od VUPS.

Vysypaný slad je šnekovým dopravníkem dopravován do šrotovníku, kde je našrotován a přiváděn potrubím se šnekovým dopravníkem do varny. Ta je ve vedlejší místnosti. Celé zařízení pivovaru dodala a namontovala brněnská firma Destila. Varna je vytápěná plynem. Pivo se vaří klasicky dvourmutově. Vodu po chlazení jímají do nádrží a ta je zpětně používána do varného procesu. Kapacita varny je 50 hl na jednu várku, vaří se dvakrát týdně. Každé pondělí bývá sanitární den a je tudíž zavřeno.

Po uvaření, scezení, chmelovaru a zchlazení na zákvasnou teplotu 8°C, putuje mladina do přízemí do otevřených spilek. Spilky jsou dvouplášťové, v mezistěně je chladící médium. Po vykvašení se pivo čerpá do ležáckých tanků, kterých má pivovar v současnosti sedm a plánuje navýšit kapacitu na deset. V ležáckém sklepě je umístěno i filtrační zařízení, kde filtrují pouze pivo desítku. K filtraci je použita křemelina. Kvasnice po primární fermentaci točí maximálně 6x.

Prohlédli jsme si rovněž stáčecí zařízení na PET lahve (stáčení pod CO2), a parní zařízení na čištění KEG sudů.

Celá prohlídka trvala cca půl hodiny a bylo se opravdu na co dívat.

Po prohlídce jsme se usadili v prostorném výčepu a objednali si další pivo, tentokráte dvanáctku. Dopitá desítka nás nadchla svou chutí a příjemnou hořkostí. Plnotučná dvanáctka nás však okouzlila natolik, že jsme při ní již zůstali. Vzhledem k tomu, že pivovar je v provozu teprve od června, není výběr jídla prozatím nikterak velký, s rozšířením se prý do budoucna počítá. Klasicky jsou nabízené utopence, klobása, nakládaný hermelín, domácí sekaná. Jako chuťovka k pivu postačující.

Jedinou nevýhodu, kterou jsem postřehl, byla absence jakéhokoliv zdroje topení. Takže pokud plánujete návštěvu tohoto pivovaru v chladnějším období, vězte, že teplé prádlo se Vám bude hodit.

Při odjezdu jsme si ještě zakoupili „suvenýry“ ve formě únětické desítky v 1,5 litrové PET láhvi a dvoulitrovou skleněnou láhev únětické dvanáctky.