Domácí chléb

27.01.2011 10:17

Při vaření piva se dá dobře zužitkovat i část mláta, které nám zbude po vaření.

Základem je příprava kvásku, který já osobně připravuji den před várkou.

Na kvásek budeme potřebovat:

  • 660 g pšeničné mouky hladké (Předměřická)
  • 160 g mouky pšeničné nebo žitné (tmavá nebo celozrnná)
  • 110 g mouky chlebové žitné
  • 10g droždí
  • Lžička cukru
  • Voda, nebo lépe pivo na zadělání, max. 35 °C teplé 

Mouku dáme do misky, přidáme vodu (pivo), aby vzniklo řídké těstíčko. V hrníčku rozkvedláme droždí s cukrem a vodou. Přidáme do těsta a našleháme. Necháme vykynout a pak vložíme do lednice na 8 - 24. hod.

Na samotný chléb pak budeme potřebovat:

  • 660 g pšeničné mouky hladké (Předměřická)
  • 160 g mouky pšeničné nebo žitné (tmavá nebo celozrnná)
  • 100 g mouky chlebové žitné

Uvedené druhy mouky je možné nahradit polovinou mláta –( toho dáme přiměřeně a mouky polovinu od každé)

Dále potřebujeme

  • 15 g droždí
  • Lžička cukru
  • Trocha vody nebo piva max. 35 °C teplé
  • 1 velká lžíce másla
  • 4 velké lžíce oleje
  • Sůl, kmín

Do mísy vložíme kvásek a postupně druhou polovinu mouky. Přidáme droždí (rozdělané s vodou a cukrem). Přidáme olej, lžíci rozpuštěného studeného másla, sůl, kmín. Vytvoříme TUHÉ těsto do koule a necháme 1 hod. kynout. Pěstmi vytvoříme placku a přehneme rohy na prostředek. Necháme hodinu kynout. Znovu opakujeme přehnutí. Necháme hodinu kynout. Znovu opakujeme systém placka - koule. Kouli dáme na pomoučněný plech a necháme cca 20 minut kynout. Povlhčíme povrch, posypeme kmínem, solí a pečeme 15 minut na 200°C, pak snížíme na 180°C a dopečeme cca 50 minut. Necháme hodinu odpočinout.

Já jsem si tento recept trochu vylepšil k obrazu svému a místo chleba někdy upeču bochánky o velikosti housky. Těsto a způsob přípravy je naprosto stejný, jen na váze odvažuji stejné dávky těsta pro bochánky. Pěstí udělám placky, na které dám na malé kostičky nakrájenou anglickou slaninu a okapané kyselé zelí. Pak to zabalím, udělám bochánek, povrch povlhčím vodou a posypu kmínem, solí, slunečnicovými semínky a dám do trouby upéct. Chutná znamenitě.