Vepřový medailonek pečený v alpském špeku s jemným bramborovým koláčkem
Množství: pro 4 osoby
- 800 g vepřové panenky
- 120 g tence krájeného jihotyrolského špeku
- 800 g oloupaných brambor
- 2 vejce
- 30 g hrubé mouky
- sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvý tymián nebo rozmarýn
- 150 g zakysané smetany
- 200 g mražených lesních brusinek
- 1dl piva
1. Vepřovou panenku rozdělíme na jednotlivé medailonky, které opepříme a důkladně zabalíme do plátků špeku a necháme v chladu odpočinout.
2. Uvařené a vychladlé brambory rozmačkáme, přidáme vejce, mouku, tymián nebo rozmarýn, sůl a pepř, promícháme a dáme péct buď do jedné formy (vymazané a vysypané), nebo do jednotlivých formiček. Pečeme při 170 °C po dobu 20 až 30 minut.
3. Brusinky svaříme spolu s pivem a necháme odpařit většinu tekutiny. Můžeme dosladit třtinovým cukrem.
4. Maso opečeme zprudka na grilu (pokud použijeme grilovací pánev s vroubky dosáhneme mřížkového efektu) a servírujeme s bramborovým koláčkem. Dekorujeme zakysanou smetanou a rozvařeninou z lesních brusinek.