Ruský kvas

27.01.2011 10:19

 

Tento recept jsem našel v minulosti někde na netu, bohužel jsem jej zatím nevyzkoušel. Ne že bych neměl odvahu. Suroviny jsou běžně k mání a ani nejsou tak drahé, to pro případ, že by to náhodou nevyšlo. Rovněž příprava není nijak časově náročná a dle slov autora je to pitelné po 72 hodinách.

  • 700 gramů tmavého tvrdého chleba
  • 4 litry vroucí vody
  • 25 gramů čerstvých kvasnic
  • 350 gramů cukru

Suchý chléb nakrájíme na kostky, zalijeme vroucí vodou a necháme čtyři hodiny louhovat. Kvasnice smícháme s trochou cukru, vlažné vody a necháme je "nastartovat". Následně je přídáme do výluhu (do kterého vymačkáme z chleba zbylou tekutinu). Dosypeme cukr a necháme cca 12 hodin kvasit. Výsledek profiltrujeme přes látku a nalahvujeme nejlépe do PET láhví. Na dno každé láhve můžeme přidat asi 3 kousky hrozinek. V chladu (ledničce) necháme 72hodin a následně podáváme.

Obsah alkoholu se pohybuje kolem 1,2 %.

Vůně nezapře svou „kvasnou podstatu“. Podobný typ aroma má burčák resp. kombucha s tím rozdílem, že u kvasu je na pozadí zřetelný „pivní otisk“. Ten přechází i do chuti. S trochou nadsázky lze kvas přirovnat k „chlebovému vinu“. Nápoj charakteristicky perlí.