Řízení varny pomocí PC

22.01.2011 15:50

Pro řízení svojí varny používám software od německého autora Thomase Karpena. Tento SW je free pro nekomerční užití, tudíž pro domácí vařiče jak dělaný. Náhled - základní obrazovku tohoto SW si můžete prohlédnout zde. Software již bohužel není možné stáhnout z jeho stránek. K řízení varny je tudíž potřebný PC s minimální hardwarovou specifikací, na kterém poběží Windows XP a počítač bude mít paralelní (LPT) a sériový (RS232) port.

Sériový port je použit pro teplotní čidlo, které snímá teplotu při vaření. Někteří vařiči používají pro snímání teploty USB port s trochu jiným typem teplotního senzoru a příslušnou úpravu log souboru programu. Takto to má například s úspěchem odzkoušené Ležák Francek (detaily viz. https://tourdebier.cz/francek/temper-1wire-teplomer-s-cidly-2-x-ds-18b20-z-hongkongu/).

Pro řízení varny počítačem je potřeba dodělat ještě reléovou kartu, která bude připojena k LPT portu. Její schéma je na obrázku zde. Výroba není nikterak složitá a zvládne ji i začátečník. Ve schématu jsem uvedl součástky, které jsou běžně k mání v prodejně GM Elektronic v Praze. Pokud se nedopustíte žádné chyby, relékarta funguje na první zapojení. Jen bych chtěl podotknout, že připojení karty k LPT portu musíte provést před zapnutím počítače. Nikdy nepřipojujte kartu za chodu počítače!

Výroba silové části elektro není rovněž složitá, ale měla by ji provádět osoba s příslušnou kvalifikací. Základní schema silové části je uvedeno zde pro jednoduché řízení varny.

Já používám dvě varná zařízení. Jedno má kapacitu cca 20 litrů, druhé cca 50 litrů. Při vaření 50 litrové várky uvažuji využívat obě zařízení, v menší varně bude probíhat povařování rmutu. Schéma elektrického zapojení silové části mého zapojení je zde.

Co se týká vlastního programu, tak pokud dodržíte předepsaný postup instalace s následnou registrací knihoven, neměl by být rovněž problém. Osobně jsem toto prováděl minimálně na třech PC a vždy mi vše běhalo bez problému. Na počátku se asi pravděpodobně všem zobrazí Runtime Error 13, jeho odstranění popisuje Framax na svých stránkách https://hobby.framax.cz/?page_id=968. Uvedu zde postup pouze ve zkratce:

    1) Najdi ovládací panely, klikni místní a jazykové nastavení

    2) vlastní nastavení a je tam desetinný oddělovač, kde je čárka.

    3) Klikni tam tečku a dej uložit.

Vše by mělo potom být již „OK“

 

Registrace OCX, OLX, DLL je popsána v manuálu k programu, pro toho, kdo příliš nevládne němčinou stručný návod na registraci je uveden zde: https://programujte.com/?akce=clanek&cl=2005090104-jak-zaregistrovat-knihovnu-dll-nebo-komponentu-ocx.

Pokud jsou na PC již nainstalovány MS OFFICE, neměla by tato registrace být nutná.

No a nyní byste měli být schopní se již dostat do samotného programu. Na tomto místě bych ještě doporučil po spuštění programu přepnout do anglické klávesnice. Pro psaní programů – hlavně zadávání číslic si pak ušetříte spoustu otravných hlášek.

V prvním dialogovém okně zvolte jazyk, nadefinujte, na kterém portu je připojena relékarta, na kterém portu je připojeno teplotní čidlo. Jméno souboru pro čtení teploty zadejte „digitemp_DS9097“, název log souboru by měl být „log“. Další volby jsou kosmetické a na spuštění nemají zásadní vliv. Dále musíte odsouhlasit podmínky, poté dojde k hledání 1-Wire LAN připojení čidla teploty. Pokud je vše správně nastaveno, měla by se po cca 10 sekundách objevit hodnota teploty v zeleném poli v pravé horní části obrazovky.

Před tím, než si vytvoříte svůj vlastní program na vaření, doporučuji shlédnout dva programy, které jsou již v programu nainstalovány. Jedná se o programy NewAle.rez a MinerAle.rez. Dostanete se k nim tak, že po spuštění programu stisknete na levé straně tlačítko Parametry (Parameters), následně na to na tlačítko Load a v rootu programu by se vám měly tyto dva programy nabídnout. Po zvolení libovolného programu se tento načte a můžete se podívat, jak je program zadáván. Rovněž si můžete provést simulaci vaření a sledovat, co se v jednotlivých krocích děje. Pak snáze porozumíte, jak to celé vlastně funguje. Při tvorbě vlastního programu je dobré, jak jsem již psal, být přepnutý do anglické klávesnice a psát bez interpunkce (tu můžete po napsání doladit přepnutím zpět do CS klávesnice). Číslice se zadávají ne přes numerickou klávesnici, ale klávesami nad písmeny bez tlačítka Shift. Po napsání svého vlastního programu musíte program uložit do stejného adresáře, jako jsou tyto dva demonstrační programy – tzn. do rootu adresáře programu. Pokud jej uložíte jinam a budete jej spouštět, objeví se problémy.

Tak snad bude stačit těchto několik mých postřehů s rozběhnutím a ovládáním programu. Pokud by se vyskytly nějaké problémy, můžete se ozvat a pokusíme se je společně vyřešit.