Koláč z černého piva s pomerančovou polevou

30.03.2011 17:32
  • 4 vejce
  • 250 g cukru krystal
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 dl černého piva
  • 0,5 dl kysané smetany
  • 1 lžíce měkkého másla
  • 1 prášek do pečiva
  • strouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče

Na potírání:

  • 3 lžíce pomerančové marmelády
  • šťáva z jednoho pomeranče

1. Ve šlehači ušleháme vejce, cukr krystal a kousek měkkého másla do husté pevné pěny. Pak přidáme černé pivo, kysanou smetanu a obě mouky s práškem do pečiva. Nakonec strouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
2. Kulatou dortovou nebo koláčovou formu vymažeme máslem a dno i boky vyložíme pečicím papírem. Těsto nalijeme do formy a pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut. Vpichem špejle zjistíme, zda je těsto propečené.
3. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme 20 minut chladnout. Mezitím svaříme pomerančový džem s pomerančovou šťávou na hustý sirup. Tímto sirupem potřeme povrch koláče a necháme zcela vychladnout.