Domácí chléb
Při vaření piva se dá dobře zužitkovat i část mláta, které nám zbude po vaření.
Základem je příprava kvásku, který já osobně připravuji den před várkou.
Na kvásek budeme potřebovat:
- 660 g pšeničné mouky hladké (Předměřická)
- 160 g mouky pšeničné nebo žitné (tmavá nebo celozrnná)
- 110 g mouky chlebové žitné
- 10g droždí
- Lžička cukru
- Voda, nebo lépe pivo na zadělání, max. 35 °C teplé
Mouku dáme do misky, přidáme vodu (pivo), aby vzniklo řídké těstíčko. V hrníčku rozkvedláme droždí s cukrem a vodou. Přidáme do těsta a našleháme. Necháme vykynout a pak vložíme do lednice na 8 - 24. hod.
Na samotný chléb pak budeme potřebovat:
- 660 g pšeničné mouky hladké (Předměřická)
- 160 g mouky pšeničné nebo žitné (tmavá nebo celozrnná)
- 100 g mouky chlebové žitné
Uvedené druhy mouky je možné nahradit polovinou mláta –( toho dáme přiměřeně a mouky polovinu od každé)
Dále potřebujeme
- 15 g droždí
- Lžička cukru
- Trocha vody nebo piva max. 35 °C teplé
- 1 velká lžíce másla
- 4 velké lžíce oleje
- Sůl, kmín
Do mísy vložíme kvásek a postupně druhou polovinu mouky. Přidáme droždí (rozdělané s vodou a cukrem). Přidáme olej, lžíci rozpuštěného studeného másla, sůl, kmín. Vytvoříme TUHÉ těsto do koule a necháme 1 hod. kynout. Pěstmi vytvoříme placku a přehneme rohy na prostředek. Necháme hodinu kynout. Znovu opakujeme přehnutí. Necháme hodinu kynout. Znovu opakujeme systém placka - koule. Kouli dáme na pomoučněný plech a necháme cca 20 minut kynout. Povlhčíme povrch, posypeme kmínem, solí a pečeme 15 minut na 200°C, pak snížíme na 180°C a dopečeme cca 50 minut. Necháme hodinu odpočinout.
Já jsem si tento recept trochu vylepšil k obrazu svému a místo chleba někdy upeču bochánky o velikosti housky. Těsto a způsob přípravy je naprosto stejný, jen na váze odvažuji stejné dávky těsta pro bochánky. Pěstí udělám placky, na které dám na malé kostičky nakrájenou anglickou slaninu a okapané kyselé zelí. Pak to zabalím, udělám bochánek, povrch povlhčím vodou a posypu kmínem, solí, slunečnicovými semínky a dám do trouby upéct. Chutná znamenitě.